KARUNA KI

 

Dintre toate tehnicile spirituale şi terapiile alternative, cea mai largă răspândire o are, în ultimii ani, Reiki. Apărut ca sistem de terapie prin punerea mâinilor, dezvoltat ca sistem de control al energiei provenite de la Sursa Universală cu ajutorul simbolurilor şi suportând grefarea unor tehnici New Age, de genul proiectelor şi a grilelor de cristale, a channelling-ului, a vederii la distanţă, Reiki are marele avantaj că poate fi abordat şi de persoane care nu au calităţi native deosebite şi nici nu au o cunoaştere sau o convingere spirituală.

Faptul că sistemul de acordaj şi de iniţiere este extrem de pragmatic a făcut ca, după evadarea sa din cercul terapeuţilor, să devină suportul ideal pentru predarea tehnicilor şi cunoaşterii ezoterice, ceea ce a dus, mai ales din anii 1990, la apariţia de numeroase sisteme, unele fără nici o legătură cu sistemul originar al lui Mikao Usui.

Esenţa Reiki constă în implementarea prin acordaje şi iniţiere a celor mai importante elemente necesare pentru dezvoltarea energetică şi spirituală, ca şi a capacităţilor de a acorda ajutor semenilor printr-o formă de terapie care nu apelează la resursele bio-energetice ale terapeutului, ci la dirijarea unei energii benefice exterioare.

Un sistem, o şcoală spirituală (nu numai Reiki), trebuie să ofere o serie de elemente: deschiderea/optimizarea circuitelor energetice, dezvoltarea capacităţii de vizualizare, a operării cu informaţiile din câmpul-A (informaţia stocată în Cronica Akaşă), mentalizarea şi operarea cu simboluri, modelarea „irealităţii imediate" (a dimensiunii subtile în care se petrec fenomenele considerate a fi „paranormale").

Acordajul optimizează traseele energetice principale şi energia circulă astfel mai uşor către palmele cu ajutorul cărora este oferită celui aflat în nevoie, sunt implementate simboluri la nivel energetic şi, prin iniţiere, se încearcă recuperarea arhetipului corespondent, pe urmă, în unele sisteme, se forţează al treilea ochi pentru a permite vizualizarea şi modelarea, şi se optimizează Hara, chakra a II-a, pentru a permite, în timp, atingerea valorii necesare pentru „urcarea" energiei Kundalini.

Simbolurile utilizate permit concentrarea energiei, ridicarea vibraţiei, deschiderea spatiilor şi a câmpurilor, transmiterea la distanţă, tăierea stringurilor, modelarea informaţiei, dar şi diverse acţiuni specifice asupra chakrelor şi a energiei spirituale.

Pentru a se justifica, pentru a-şi creea o identitate, pentru a oferi chiar un suport mnemotehnic, sistemele recurg în prezentarea lor la anecdotică, mitologie şi elemente ezoterice care au scopul de a declara spaţiul cultural şi sistemul de valori la care aderă pentru ca viitorul practicant să poată alege sistemul potrivit, cu care „rezonează".


Ce este Karuna Ki?

Karuna Ki este un sistem Reiki care utilizează Energia Compasiunii prin diverse tehnici, meditaţii şi simboluri. Sistemul are rădăcini comune cu Sai Baba Reiki, Tera Mai™ Reiki, Karuna™ Reiki, foloseşte aceleaşi simboluri, dar sub o altă formă.

Spre deosebire de Karuna™ Reiki, nu este o marcă înregistrată, a rămas un sistem deschis.

Se urmăreşte identificarea cu Compasiunea, vibraţia acestei stări psihice fiind benefică atât pentru sănătatea fiecăruia, cât şi pentru atingerea pe cele mai bune căi a scopurilor propuse. Este şi motivul pentru care sistemul oferă o legătură deosebită cu zeiţa Qwan Yin, zeiţa milostenie, a compasiunii.

Se poate spune că la baza tuturor sistemelor Karuna se află Kathleen Ann Milner.

Kathleen Ann Milner: iniţiată în Reiki I şi II din anul 1983, a devenit maestră Reiki Usui în 1989. Pe parcursul unei meditaţii, o fiinţă spirituală superioară, iniţial considerată a fi Sai Baba, a iniţiat-o pe ea şi pe Marcy Miller în simbolul Zonar. Ulterior, în mai 1991, aceeaşi fiinţă superioară i-a transmis simbolul Harth şi modalitatea de a face iniţierile, ca şi sugestia de a numi Tera Mai™ Reiki noul sistem. Conform ghidului lui Kathleen, Reiki este numai una dintre razele vindecătoare, aceea a Pământului, şi i-a prezentat celelalte raze, a Apei (Sophi-El), a Focului (Sakara) şi a Aerului (Angeliclight)

Vincent P. Amador a dezvoltat tehnici de utilizare a energiei Karuna şi a simbolurilor Karuna, ca şi tehnici de meditaţie, pe care le-a grupat în sistemul Karuna Ki, sistemul său fiind o „cale a compasiunii", nu „acţiunea compasiunii", aşa cum se defineşte Karuna™ Reiki, sistemul lui William Lee Rand.

Maestrul Amador pune accentul şi în acest sistem, ca şi în predarea şi utilizarea Reiki Usui, pe simplitate şi intuiţie.
 

Simbolurile Karuna Ki

Simbolurile se activează şi se utilizează ca simbolurile din Reiki Usui. Se activează prin desenarea în palme, rostirea numelui simbolului de trei ori, vizualizarea simbolului, şi se utilizează în spaţiu şi pe corp prin trasare, vizualizare, suflare, trimiterea prin privire.

Utilizarea simbolului poate fi însoţită de rostirea numelui acestuia, ca într-o mantră.

 

Curs editat de Vlad T. Popescu, maestru Reiki, pe baza informaţiilor din cursul original al maestrului Vincent P. Amador, fondatorul Karuna Ki şi a experienţei practice în predarea şi utilizarea sistemului. © Cursul poate fi distribuit gratis, cu condiţia păstrării lui în această formă.

 

 

Servicii

Acasa

Contact